فریز کردن مواد غذایی یکی از بهترین روشها برای مبارزه با تولید پسماند غذا و هدر رفت آنها است که میتواند مواد خوراکی را برای مدت طولانی در دسترس قرار دهد. حال این مواد میتوانند از نوع خوراکیهای تازه باشند یا باقیماندهای از وعدههای روزانه. در این مقاله به نکات و مواردی می پردازیم که با رعایت آنها مواد غذایی به روش صحیح فریز شده و طعم و تازگی آن ها برای مدت زمان بیشتری حفظ می شوند.
نکاتی برای صحیح فریز کردن
برای رعایت بهتر تمامی موارد آن ها را به 5 مرحله تقسیم کرده ایم:
- شرایط محیط فریزر
- قبل از هر چیز دمای فریزر خود را چک کنید تا دمای ۱۷- درجه سانتیگراد یا کمتر را نشان دهد. برای این منظور لازم است که دماسنج اختصاصی برای فریزر داشته باشید یا این دما توسط خود وسیله به نمایش درآید.
- شرایط مواد غذایی برای فریز کردن
- فقط موادی را برای فریز کردن انتخاب کنید که قابلیت این کار را داشته باشند چون بعضی از مواد خوراکی پس از یخ بستن تغییر شکل می دهند و دیگر نمی توان آنها را مانند مواد تازه مصرف کرد.
- از منجمد کردن مواد غذایی و سبزیجات در فصل هایی که به طور تازه در دسترس هستند، خودداری نمایید.
- زمان فریز کردن
- از انباشتن فریزر با مواد غذایی که همگی تازه بوده و نیاز به یخ زدن دارند، بپرهیزید، چون این کار موجب افزایش ناگهانی دمای فریزر و کاهش کیفیت مواد غذایی می شود. بنابراین مواد تازه را به تدریج در فریزر بگذارید.
- اطلاع از مدت زمان نگهداری ارزش مواد غذایی می تواند به شما در زمانبندی فریز و استفاده از مواد غذایی سالم کمک کند.
ماده غذایی | مدت زمان نگهداری |
میوه ها و سبزی ها | 8 تا 12 ماه |
گوشت ماکیان | 6 تا 9 ماه |
انواع ماهی به جز تن | 3 تا 6 ماه |
گوشت قرمز خرد شده یا چرخ کرده | 3 تا 4 ماه |
گوشت فرآوری شده مثل سوسیس و کالباس و گوشت نمک سود | 1 تا 2 ماه |
- روش فریز کردن
- هر ماده غذایی را پیش از قرار دادن در فریزر بسته بندی کنید، برای این کار می توانید از فویل های آلومینیومی، کیسه های فریزری، نایلونی یا زیپدار و ظروف پلاستیکی چهارگوش استفاده کنید که حجم کمتری را در فریزر اشغال می کنند.
- کلیه مواد غذایی را که در یخچال یا فریزر قرار می دهید باید در ظروف دردار یا کیسه های فریزری دربسته یا کیسههای زیپدار جای داده شوند، چرا که این کار موجب حفظ طعم، بو و رطوبت مواد غذایی می شود و به این ترتیب از ادغام بوی مواد مختلف با یکدیگر جلوگیری می شود.
- جهت نگهداری مواد غذایی، پس از گذاشتن آنها در کیسه های فریزر، درب شان را طوری ببندید که هوای اضافی در داخل آن وجود نداشته باشد چرا که وجود هوا در داخل یک بسته می تواند موجب تغییر رنگ مواد غذایی شود.
- همیشه در ذخیره سازی مواد غذایی، سعی کنید بسته بندی هایی که طولانی ترین زمان فریز شدن را سپری کرده اند، در ابتدا مصرف کنید.
- بر روی هر یک از کیسه ها، برچسب هایی را بچسبانید که نام مواد غذایی، نوع آن (سرخ شده، پخته، خام و ...) و تاریخ منجمد کردن بر روی آن ذکر شده باشد. چنین برچسبی را با اطلاعاتی کلی تر شامل فهرست مواد غذایی داخل هر سبد، کشو، قفسه و یا طبقه نیز تهیه کرده و در محل مناسب بچسبانید؛ به این ترتیب دسترسی به مواد غذایی مورد نیاز بسیار آسان خواهد شد.
- از کنار هم چیدن و چسباندن ظروف و مواد غذایی در داخل یخچال و فریزر پرهیز کنید، چون این کار گردش هوا را در داخل یخچال یا فریزر دچار اختلال کرده و سبب افزایش مصرف برق می شود.
- تنظیم فریزر به طوری که هوا بتواند آزادانه در تمام قسمت های محصول به گردش در آید، اهمیت دارد.
- استفاده از مواد غذایی منجمد
- تا حد امکان فاصله زمان پخت و مصرف و یا خروج مواد غذایی از یخچال و فریزر و مصرف، باید کوتاه در نظر گرفته شود.
- مواد غذایی از انجماد خارج شده را دوباره منجمد نکنید.
- در جریان رفع انجماد، مقدار قابل توجهی از املاح و ویتامین های محلول در آبِ بافت منجمد شده از آن خارج می شود.
پیشنهاد مجموعه طوفان جهت فریز کردن بهتر مواد غذایی استفاده از کیسه های فریز و زیپدار دوقفل طوفان است، که در سایزهای مختلف و تعداد متفاوت عرضه می شوند.